Pelan Takaful Kesihatan

Waktu kita mengharungi tempoh pemulihan, lebih elok kita tidak perlu risau tentang masalah kewangan. Medical card dapat bantu menyelesaikan kos perubatan di hospital supaya kita dapat memberikan fokus sepenuhnya untuk kembali sihat. 

Medical Card

Ciri-ciri medical card yang bagus. Pastikan medical card anda ada kemudahan ini.

BILIK HOSPITAL PERSENDIRIAN

Rate untuk bilik persendirian di hospital swasta adalah RM 300/sehari

LIMIT TAHUNAN TINGGI

Lebih daripada RM 1,000,000 setahun atau tiada limit lagi bagus

FREE ONLINE DOCTOR CONSULTATION 24/7

Semua pelanggan kami diberikan kemudahan untuk bercakap atau video call dengan doctor dengan harga RM 0

FREE SMARTPHONE APP

Simpan e-medical card dan keterangan tentang plan Takaful anda secara selamat di dalam pocket anda

BANYAK PANEL HOSPITAL

Panel hospital di seluruh Malaysia dan makin bertambah.

HOSPITAL ALLIANCE SERVICES 24/7

Kemudahan ‘Pre-Authorization Letter’ daripada 24/7 untuk masuk ke hospital.

Saya ada medical card yang telah disediakan oleh syarikat tempat saya  kerja tetapi saya sedar bahawa perlindungan itu bukan milik saya dan syarikat boleh berhentikan coverage itu atau tukar coverage itu bila-bila masa. Lagi teruk adalah sekiranya orang itu dah ada penyakit dan tiba-tiba perlindungan medical card diberhentikan oleh majikan.

Waktu itu kalau nak apply, harga dah mahal ataupun tidak lagi layak nak ambil. Sebab itu saya sediakan plan perlindungan sendiri walaupun sudah ada medical card yang disediakan oleh syarikat saya.

Fatin

Senior Manager

Harga di atas berdasarkan lelaki, umur 30 tahun, tidak merokok dan risiko class pekerjaan 2 (risiko rendah). 

Cara Guna Medical Card PruBSN Takaful

 1. Mulakan Dengan Pemeriksaan Klinik Yang Berdekatan (General Practitioner) Langkah ini tidak wajib tapi digalakkan supaya kita dapat elak membazir masa dan duit. Ada sesetengah penyakit dan kemalangan yang boleh dirawat di rumah jadi lebih elok kita dapatkan pendapat doktor di klinik dahulu sebelum pergi ke hospital swasta.
  Simpan receipt ini kerana sekiranya anda perlu dimasukkan ke hospital, receipt ini boleh claim di bawah manfaat pra-hospital.
 2. Terus Ke Hospital Panel Pilihan Anda
  Refer kepada list ini dan kenal pasti hospital panel pilihan anda yang berdekatan dengan rumah. Terus pergi ke hospital untuk dapatkan rawatan. Sekiranya emergency terus pergi ke emergency department.
  Pastikan anda bawa medical card dan IC.

  Sekiranya tiada medical card boleh download e-medical card.

 3. Request Pre-Authorization Letter
  Sekiranya doktor mengesahkan bahawa anda perlu dimasukkan ke hospital untuk dapatkan rawatan, mereka akan tanya “Bayar sendiri ataupun guna insurans (Takaful)?” Jawab, “Saya guna Takaful” dan tunjukkan medical card anda, sekiranya tiada boleh sahaja serahkan IC dan kata Takaful under syarikat “PruBSN Takaful”.
 4. Submit Receipt Untuk Rawatan Susulan Kepada Agent Untuk Claim
  Selepas discharged, selalunya akan dipanggil untuk kembali ke hospital lepas seminggu untuk rawatan susulan. Ini kena bayar dulu dan claim kemudian. Semua receipt sebelum dan selepas masuk hospital boleh diserahkan kepada agent (atau hantar gambar receipt kepada agent) untuk tujuan claim.
Muhammad Al Amin

Muhammad Al Amin

Perunding Takaful

Waktu saya belajar di kolej, saya ada ramai kawan yang bawa kereta mahal ke kelas. Saya pun berminat dan berazam untuk beli kereta idaman saya iaitu FD2R Honda Type R.

Jadi saya telah apply kerja sambilan di Coffee Bean. Namun, selepas beberapa bulan saya sedar gaji saya tak cukup untuk membayar loan kereta idaman saya.

Selepas itu, saya masuk ke dalam industri takaful dengan niat hanya untuk membeli kereta idaman saya. Rupanya tidak senang kerana pada tahun pertama saya hanya dapat 10 clients dan ramai telah cancel selepas ambil beberapa bulan.

Beberapa tahun lepas itu, mama saya jatuh sakit akibat major stroke dan perlu ditidurkan. Dia terpaksa berada hospital selama sebulan.

Bil hospitalnya mencecah RM 150,000 dan semuanya diselesaikan oleh pihak Takaful. 

Dari situ saya sedar pentingnya ada pelan kesihatan medical card dan saya terus tukar niat saya di dalam industri takaful ini. Sekarang saya berazam untuk membantu sebanyak orang yang boleh untuk memiliki medical card kerana saya tahu medical card ini sangat penting.

 

 

FAQs

Soalan yang sering ditanya

MEDICAL CARD COVER UNTUK KOS BERSALIN DAN WAKTU KEHAMILAN?

Pregnancy dan apa-apa yang kena mengena dengan pregnancy tak cover. Tergolong dalam general exclusion dan tiada lagi plan Takaful atau Insurans di Malaysia yang cover pregnancy.

Yang ada adalah pre-natal Takaful di mana ibu yang mengandung ambil plan Takaful seawal 14 minggu untuk cover kalau berlaku jaundice, HDU/ICU, incubation (pra-matang) dan rawatan sakit congenital. 

MEDICAL CARD COVER UNTUK DENTAL/SAKIT GIGI?

Dental dan apa-apa yang kena mengena dengan sakit gigi tak cover. Tergolong dalam general exclusion dan tiada lagi plan Takaful atau Insurans di Malaysia yang cover pregnancy.

Yang ada adalah accident yang melibatkan gigi. Jika berlaku accident yang melibatkan bahagian gigi, boleh cover.

MEDICAL CHECK UPS BOLEH COVER?

Routine medical check ups tidak covered kerana juga tergolong dalam general exclusions. 

Sekiranya ada telah membuat medical check up dan kemudian anda buat rawatan di hospital. Medical check up yang berkenaan boleh claim di bawah pre-hospitalisation coverage. 

 

AGENT SAYA SUDAH BERHENTI, AMIN BOLEH GANTI?

Saya berbesar hati anda nak lantik saya sebagai agent anda tetapi saya hanya akan takeover cases yang Takaful sahaja dan anda perlu mengambil 1 plan baru daripada saya. 

BERAPA HARGA PLAN MEDICAL CARD INI?

Harga bulanan bergantung kepada 4 faktor iaitu jantina, pekerjaan, umur dan status merokok. Untuk dapatkan harga mengikut budget dan coverage yang sesuai boleh whatsapp saya untuk dapatkan quotation.

 

SAYA SUDAH JADI CLIENT DENGAN AGENT LAIN, BOLEH TOLONG CHECK SIJIL TAKAFUL SAYA?

Hanya agent anda boleh check policy/certificate anda. Saya tidak dibenarkan dan tiada access untuk check sijil takaful orang lain.