Mengurus Harta Warisan Anda dengan Bijak Selepas Kematian Pasangan Anda

Kehilangan pasangan adalah pengalaman yang mencabar secara emosi, dan ia sering disertai tanggungjawab untuk mengurus harta pusaka yang ditinggalkan. Mengendalikan wang warisan anda selepas kematian pasangan memerlukan perancangan yang teliti dan membuat keputusan yang bijak. Dalam catatan blog ini, kami akan membincangkan beberapa langkah penting untuk membantu anda mengurus wang warisan dengan bijak, memastikan keselamatan kewangan dan ketenangan fikiran dalam waktu yang mencabar ini.

1. Beri Masa untuk Berduka:
Sebelum terlibat dalam sebarang keputusan kewangan, beri diri anda masa yang diperlukan untuk berduka dan beransur pulih. Kehilangan insan tersayang adalah pengalaman yang mendalam, dan adalah penting untuk memberi tumpuan kepada kesejahteraan emosi sebelum menangani perkara kewangan.

2. Kumpul Document Yang Relevant:
Mulakan dengan mengumpulkan semua dokumen yang berkaitan dan cipta inventori yang mencakupi harta warisan yang diterima. Ini termasuk sijil kematian, surat wasiat, akaun bank, pelaburan, polisi takaful, hartanah, dan dokumen-dokumen penting lain yang berkaitan. Inventori yang komprehensif akan membantu anda mendapatkan gambaran yang jelas tentang harta yang perlu anda urus.

3. Berjumpa dengan Penasihat Kewangan:
Sila ambil inisiatif untuk berjumpa dengan penasihat kewangan profesional yang dapat membantu anda membuat perancangan kewangan yang tepat. Penasihat kewangan akan membantu menganalisis keadaan kewangan anda, membantu anda memahami pilihan yang ada, dan memberikan nasihat berdasarkan keperluan dan matlamat kewangan anda. Pilih yang mengambil upah berdasarkan service fee dan bukan ikut peratusan jumlah harta warisan anda.

4. Tetapkan Keutamaan Kewangan:
Selepas mendapatkan pandangan keseluruhan mengenai harta warisan anda, tetapkan keutamaan kewangan anda. Pastikan perbelanjaan harian, bayaran hutang, dan keperluan penting lain terurus dengan baik sebelum membuat pelaburan atau penggunaan dana yang lebih berisiko. Keutamaan yang jelas akan membantu anda menguruskan harta warisan dengan lebih berhemat dan berkesan.

5. Pelbagaikan Pelaburan:
Satu lagi langkah penting ialah pelbagai pelaburan. Jangan meletakkan semua telur dalam satu bakul dengan melaburkan seluruh warisan dalam satu aset sahaja. Pelaburan yang pelbagai dapat membantu melindungi harta warisan anda daripada risiko dan memberi anda peluang untuk menghasilkan pulangan yang lebih baik. Ini beberapa contoh pelaburan yang boleh digunakan.

  • Unit Trust
  • Private Retirement Scheme
  • Tabung Haji
  • Plan Aspirasi dari PruBSN
  • Invest Dalam Business
  • Buka Business Sendiri (modal rendah, bootstrap)

6. Rancang Warisan Anda:
Sekiranya belum ada, ambil inisiatif untuk merancang warisan anda. Bertanya dengan penasihat kewangan atau peguam bagi membantu anda menguruskan urusan harta pusaka agar segala proses pengagihan harta berjalan dengan lancar dan mengikut kehendak anda.

Mengurus harta warisan selepas kematian pasangan adalah tugas yang mencabar, tetapi dengan perancangan yang teliti dan nasihat yang tepat, anda dapat membuat keputusan kewangan yang bijak. Ingatlah bahawa berhubungan dengan penasihat kewangan dan profesional berkelayakan dapat memberi anda keyakinan untuk menguruskan harta warisan dengan lebih berkesan.

 

Boleh download excel belanjawan bulanan di bawah untuk menguruskan expenses setiap bulan.

Nama saya Amin

Dalam blog ini saya menulis tentang kewangan, pewarisan harta dan takaful dengan harapan dapat memberi manfaat kepada pembaca dalam menguruskan kewangan masing-masing.

Follow Us

Related Posts

Travel Takaful Etiqa Review : Okay ke tidak?

Kenapa saya jadi agent Takaful General? Sebagai seorang consultant takaful, saya dulu hanya focus kepada medical card, hibah dan investment plan macam PruBSN Aspirasi tetapi ramai client saya tanya : Ada buat insurance kereta tak? Ada buat travel insurance tak? Ada...

Best Ke Bilik VIP kat Hospital RM 850/sehari?

Best Ke Bilik VIP kat Hospital RM 850/sehari?

Lagi mahal dari duduk hotel. Alhamdulillah saya nak kongsi berita baik saya baru dapat anak perempuan baru lahir 23/11/23. Pada mula kita ditempatkan di bilik RM 350/sehari (personal room di maternity ward). Lepas tu ramai orang datang visit dan isteri mula rasa tak...

Strategi Saya Untuk Jana RM 100,000 Pada Tahun 2024

Diorang kata RM 100,000 pertama ni susah. Tapi lepas dah capai ni, senang je nak jadi RM 200,000, RM 300,000 sampai la ke RM 1,000,000 dan seterusnya.   Jadi pada tahun 2024, In sya Allah saya akan kumpul RM 100,000. So...

Week 33 Update : Pengalaman Bersalin di KPJ Damansara

Kita dah minggu ke 33 alhamdulillah lagi sebulan untuk menanti kehadiran puteri pertama kami. Baby M. Baru tahu kalau pregnant boleh masuk parking KPJ dan ada parking warna pink itu khas untuk mak yang mengandung tapi icon dia gambar mak bawak anak-anak tapi guard tu...

9 Benda Saya Berhenti Beli Untuk Jana Lebih Duit Pada Tahun 2024

9 Benda Saya Berhenti Beli Untuk Jana Lebih Duit Pada Tahun 2024

https://youtu.be/L0xP9jRsN9Y?si=7-DzThJexLl3-Z_Y Semua orang ingin mencapai kestabilan kewangan dan meningkatkan simpanan mereka. Untuk mencapai matlamat ini, saya telah membuat beberapa keputusan bijak untuk tahun 2024. Inilah senarai 9 benda yang saya telah berhenti...

Comments

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *