4 Rejection Yang Saya Hadapi Ketika Menawarkan Takaful: Belajar Daripada Pengalaman

Sekiranya anda seorang ejen takaful, anda pasti pernah menghadapi pelbagai cabaran dalam usaha anda untuk meyakinkan orang lain tentang kepentingan perlindungan kewangan melalui takaful. Dalam perjalanan menjual takaful, saya juga telah menghadapi beberapa jenis penolakan yang berulang. Dalam blog post ini, saya akan berkongsi pengalaman tentang empat jenis penolakan yang sering saya terima dan bagaimana saya belajar daripadanya.

1. Tiada Duit

Penolakan pertama yang sering saya terima apabila menawarkan takaful kepada prospek adalah alasan “tiada duit.” Ramai orang mungkin merasakan bahawa mereka tidak mampu untuk menambah komitmen kewangan baru. Saya memahami kebimbangan ini, tetapi penolakan ini mengajar saya untuk menjadi lebih baik dalam menjelaskan kepada mereka bahawa perlindungan takaful sebenarnya boleh menjadi pelaburan yang berbaloi dalam jangka panjang. Saya selalu cuba untuk menunjukkan bagaimana takaful bukan hanya untuk melindungi diri mereka, tetapi juga pelaburan masa depan.

2. Tak Perlu

Beberapa prospek mungkin berpendapat bahawa mereka sudah mempunyai pelbagai polisi insurans lain atau mempunyai aset yang mencukupi untuk menangani sebarang kecemasan. Namun, penolakan ini mengajar saya tentang pentingnya kesedaran kewangan dan melihat takaful sebagai satu lapisan perlindungan tambahan. Saya akan berkongsi kisah-kisah atau statistik yang menunjukkan betapa pentingnya takaful dalam melindungi mereka dan keluarga mereka daripada risiko yang tidak dijangka.

3. Bukan Sekarang

Ramai prospek mungkin juga berkata, “Saya akan memikirkannya nanti” atau “Bukan sekarang masanya.” Saya belajar bahawa dalam situasi seperti ini, penting untuk mengenal pasti sebab utama penolakan tersebut. Adakah mereka sebenarnya mempunyai ketakutan atau kebimbangan tertentu yang perlu diatasi? Saya akan memberikan maklumat lanjut mengenai kesan menunda perlindungan takaful dan cara memulakan langkah-langkah yang kecil untuk mendapatkan perlindungan dalam masa terdekat.

4. Saya Tak Percaya Takaful

Penolakan ini mungkin adalah salah satu yang paling mencabar. Bagi sesetengah orang, kurangnya pemahaman tentang konsep takaful atau keraguan terhadap industri insurans boleh menyebabkan penolakan ini. Dalam situasi ini, saya selalu bersedia untuk memberikan penjelasan yang lebih mendalam tentang takaful, cara ia berfungsi, dan bagaimana ia telah membantu ramai individu dan keluarga dalam masa yang sukar. Saya juga akan berkongsi kisah-kisah kejayaan dari pelanggan-pelanggan saya yang mendapat manfaat daripada perlindungan takaful.

Dalam kesimpulannya, penolakan adalah sebahagian daripada perjalanan sebagai ejen takaful. Ia adalah peluang untuk belajar, berkembang, dan terus meningkatkan kemahiran dalam mempromosikan takaful sebagai satu bentuk perlindungan kewangan yang penting. Dengan memahami sebab-sebab di sebalik penolakan, kita dapat menjadi lebih baik dalam merespon kepada keperluan prospek dan menyediakan penyelesaian yang sesuai. Jadi, jangan pernah menyerah!

Nama saya Amin

Dalam blog ini saya menulis tentang kewangan, pewarisan harta dan takaful dengan harapan dapat memberi manfaat kepada pembaca dalam menguruskan kewangan masing-masing.

Follow Us

Related Posts

Travel Takaful Etiqa Review : Okay ke tidak?

Kenapa saya jadi agent Takaful General? Sebagai seorang consultant takaful, saya dulu hanya focus kepada medical card, hibah dan investment plan macam PruBSN Aspirasi tetapi ramai client saya tanya : Ada buat insurance kereta tak? Ada buat travel insurance tak? Ada...

Best Ke Bilik VIP kat Hospital RM 850/sehari?

Best Ke Bilik VIP kat Hospital RM 850/sehari?

Lagi mahal dari duduk hotel. Alhamdulillah saya nak kongsi berita baik saya baru dapat anak perempuan baru lahir 23/11/23. Pada mula kita ditempatkan di bilik RM 350/sehari (personal room di maternity ward). Lepas tu ramai orang datang visit dan isteri mula rasa tak...

Strategi Saya Untuk Jana RM 100,000 Pada Tahun 2024

Diorang kata RM 100,000 pertama ni susah. Tapi lepas dah capai ni, senang je nak jadi RM 200,000, RM 300,000 sampai la ke RM 1,000,000 dan seterusnya.   Jadi pada tahun 2024, In sya Allah saya akan kumpul RM 100,000. So...

Week 33 Update : Pengalaman Bersalin di KPJ Damansara

Kita dah minggu ke 33 alhamdulillah lagi sebulan untuk menanti kehadiran puteri pertama kami. Baby M. Baru tahu kalau pregnant boleh masuk parking KPJ dan ada parking warna pink itu khas untuk mak yang mengandung tapi icon dia gambar mak bawak anak-anak tapi guard tu...

9 Benda Saya Berhenti Beli Untuk Jana Lebih Duit Pada Tahun 2024

9 Benda Saya Berhenti Beli Untuk Jana Lebih Duit Pada Tahun 2024

https://youtu.be/L0xP9jRsN9Y?si=7-DzThJexLl3-Z_Y Semua orang ingin mencapai kestabilan kewangan dan meningkatkan simpanan mereka. Untuk mencapai matlamat ini, saya telah membuat beberapa keputusan bijak untuk tahun 2024. Inilah senarai 9 benda yang saya telah berhenti...

Comments

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *