Tuntutan harta lebih RM2 bilion Jamaludin Jarjis gagal capai persetujuan

Salam semua,

Berita semalam adalah kes harta pusaka yang sangat besar (RM 2 billion), arwah yang telah meninggal dunia pada tahun 2015 tapi masih belum selesai.

Ini tidak menghairankan kerana kes harta pusaka sebidang tanah yang tiada nilai pun jadi rebutan, apatah lagi apabila jumlah harta ini yang sangat tinggi.

Saya pernah hadiri kelas harta pusaka Tn Haji Raffie Omar, bekas CEO Amanah Raya dan apa saya belajar daripada dia adalah, kita tak perlu nak sibuk sangat tentang hal orang lain tapi kita tengok situasi diri kita dulu.

  1. Harta kita akan pergi ke siapa? Adakah kita puas hati dengan situasi ini?
  2. Kita dah menyediakan sesuatu persediaan? wasiat? Hibah? Apakah hasrat kita?
  3. Cukup ke harta kita nak dibahagikan kepada semua waris?
  4. Pewaris ada duit yang cukup untuk kelangsungan hidup sementara harta masih beku?
  5. Pewaris ada ke duit yang cukup untuk menguruskan harta pusaka? (3-5% daripada nilai harta pusaka)

Salah satu penyediaan yang boleh dibuat adalah dengan menyertai plan hibah takaful:

  • Instant asset
  • Mudah dibahagikan kepada sesiapa ikut percentage
  • Tiada kos guaman
  • Dapat diagihkan dengan serta merta
  • Konsep Hibah

Promo Hibah Takaful 9 September 2023 hingga 31 october 2023 : 
Jumlah minimum takaful hibah sekarang adalah RM 250,000 jadi entry point untuk memiliki plan hibah Takaful sekarang adalah lebih rendah daripada biasa.

Whatsapp saya di sini untuk tahu harga hibah takaful anda ikut umur 

Nama saya Amin

Dalam blog ini saya menulis tentang kewangan, pewarisan harta dan takaful dengan harapan dapat memberi manfaat kepada pembaca dalam menguruskan kewangan masing-masing.

Follow Us

Related Posts

Travel Takaful Etiqa Review : Okay ke tidak?

Kenapa saya jadi agent Takaful General? Sebagai seorang consultant takaful, saya dulu hanya focus kepada medical card, hibah dan investment plan macam PruBSN Aspirasi tetapi ramai client saya tanya : Ada buat insurance kereta tak? Ada buat travel insurance tak? Ada...

Best Ke Bilik VIP kat Hospital RM 850/sehari?

Best Ke Bilik VIP kat Hospital RM 850/sehari?

Lagi mahal dari duduk hotel. Alhamdulillah saya nak kongsi berita baik saya baru dapat anak perempuan baru lahir 23/11/23. Pada mula kita ditempatkan di bilik RM 350/sehari (personal room di maternity ward). Lepas tu ramai orang datang visit dan isteri mula rasa tak...

Strategi Saya Untuk Jana RM 100,000 Pada Tahun 2024

Diorang kata RM 100,000 pertama ni susah. Tapi lepas dah capai ni, senang je nak jadi RM 200,000, RM 300,000 sampai la ke RM 1,000,000 dan seterusnya.   Jadi pada tahun 2024, In sya Allah saya akan kumpul RM 100,000. So...

Week 33 Update : Pengalaman Bersalin di KPJ Damansara

Kita dah minggu ke 33 alhamdulillah lagi sebulan untuk menanti kehadiran puteri pertama kami. Baby M. Baru tahu kalau pregnant boleh masuk parking KPJ dan ada parking warna pink itu khas untuk mak yang mengandung tapi icon dia gambar mak bawak anak-anak tapi guard tu...

9 Benda Saya Berhenti Beli Untuk Jana Lebih Duit Pada Tahun 2024

9 Benda Saya Berhenti Beli Untuk Jana Lebih Duit Pada Tahun 2024

https://youtu.be/L0xP9jRsN9Y?si=7-DzThJexLl3-Z_Y Semua orang ingin mencapai kestabilan kewangan dan meningkatkan simpanan mereka. Untuk mencapai matlamat ini, saya telah membuat beberapa keputusan bijak untuk tahun 2024. Inilah senarai 9 benda yang saya telah berhenti...

Comments

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *