Ciri-ciri Memilih Pelan Takaful Hibah yang Tepat: 5 Perkara Penting

Dalam beberapa tahun ini, permintaan untuk pelan Takaful hibah semakin meningkat, di mana lebih ramai individu mencari penyelesaian kewangan yang patuh Shariah yang sesuai dengan keperluan unik mereka. Takaful hibah menawarkan perlindungan dan peluang untuk memberi hadiah kepada waris dalam bentuk hibah. Namun, tidak semua pelan dicipta sama, dan adalah penting untuk memilih pelan yang selaras dengan matlamat kewangan dan pilihan anda. Dalam blog post ini, kita akan meneroka lima ciri utama untuk dipertimbangkan ketika memilih pelan Takaful hibah.

  • Guna Konsep Hibah

Asas pelan Takaful hibah terletak pada konsep hibah, yang bermaksud memberi hadiah. Berbeza dengan insurans konvensional, di mana faedah dibayar sebagai kontrak sah (aqd), Takaful hibah beroperasi di bawah prinsip Tabarru ‘, di mana peserta secara bersama-sama menyumbang kepada satu kumpulan dana untuk membantu satu sama lain dalam saat keperluan. Apabila terdapat tuntutan, manfaat disediakan sebagai hadiah dari pengendali Takaful kepada penerima manfaat, berdasarkan pilihan peserta.

Ketika memilih pelan Takaful hibah, adalah penting untuk memahami dan menerima konsep ini, kerana ia mencerminkan semangat kerjasama dan belas kasihan dalam komuniti Takaful.

  • Terma Perlindungan Yang Fleksibel

Kehidupan penuh dengan ketidakpastian, dan keperluan perlindungan anda mungkin berubah dari masa ke masa. Pelan Takaful hibah yang ideal sepatutnya menawarkan fleksibiliti dalam pilihan perlindungan dan keupayaan untuk mengubah perlindungan anda sejajar dengan perubahan keadaan hidup anda. Cari pelan yang membolehkan anda menyesuaikan perlindungan anda mengikut peristiwa kehidupan seperti perkahwinan, kelahiran anak, atau membeli rumah baru.

Pelan Takaful hibah yang fleksibel memastikan anda boleh menyesuaikan perlindungan anda untuk memenuhi keperluan anda tanpa kesulitan mengambil polisi baru atau berurusan dengan proses yang rumit.

Kalau plan hibah tak flexible, ramai orang kata “Ohh saya kena meninggal sebelum umur 70 la?”, cari plan hibah yang boleh extend tahun perlindungan.

  • Perlindungan Aktif Walaupun Di Tempat Kerja

Kecelakaan dan penyakit kritikal boleh berlaku pada bila-bila masa, termasuk ketika anda berada di tempat kerja. Beberapa polisi insurans mungkin mengecualikan perlindungan untuk kecelakaan atau penyakit yang berlaku semasa bekerja, meninggalkan anda rentan semasa jam kerja.

Apabila memilih pelan Takaful hibah, pastikan ia menyediakan perlindungan komprehensif yang aktif tanpa mengira lokasi anda, termasuk semasa berada di tempat kerja. Ciri ini memastikan bahawa anda dan keluarga dilindungi sepanjang masa, memberikan ketenangan fikiran kepada anda setiap masa.

  • Pampasan Hibah adalah 10x Gaji Tahunan

Salah satu kelebihan utama pelan Takaful hibah adalah potensi sokongan kewangan yang besar untuk waris anda. Ketika membuat pilihan, pertimbangkan jumlah pampasan hibah yang ditawarkan oleh pelan. Pelan yang diingini biasanya menyediakan jumlah hibah yang kira-kira sepuluh kali gaji tahunan anda.

Jumlah hibah yang besar ini dapat membantu keluarga anda menangani perbelanjaan segera dan menjamin masa depan kewangan mereka dalam ketiadaan anda. Pertimbangkan dengan teliti pampasan hibah untuk memastikan ia memenuhi keperluan kewangan keluarga anda.

  • Harga Tidak Naik Ikut Umur

Kebimbangan yang lazim dengan banyak produk insurans adalah kenaikan premium apabila usia anda meningkat. Apabila usia meningkat, kos insurans mungkin menjadi sukar dibayar, menjadikan ia mencabar untuk mengekalkan perlindungan dalam jangka panjang.

Dengan pelan Takaful hibah, anda boleh mengelakkan beban ini. Cari pelan yang menawarkan sumbangan yang tetap dan stabil sepanjang tempoh perlindungan, tidak kira usia atau keadaan kesihatan anda. Ini memastikan pelan Takaful hibah anda kekal berterusan dan mampu dibayar, membolehkan anda terus melindungi keluarga anda tanpa tekanan kewangan.

Kesimpulan

Memilih pelan Takaful hibah yang tepat memerlukan pertimbangan teliti terhadap ciri-ciri dan manfaatnya yang unik. Pelan yang mematuhi prinsip hibah, menawarkan perlindungan fleksibel, memberikan perlindungan walaupun semasa bekerja, menyediakan pampasan hibah yang besar, dan mengekalkan premium yang stabil adalah pilihan bijak untuk melindungi masa depan keluarga anda. Sentiasa berunding dengan penasihat Takaful yang berkelayakan untuk mencari pelan terbaik yang selaras dengan matlamat kewangan dan nilai-nilai anda, memberikan anda dan keluarga ketenangan dan keamanan maksimum.

Harga Hibah Takaful

Kalau sesiapa ingin mendapatkan quotation takaful hibah, boleh isi borang ini dan quotation akan diberikan secara email :

 

Nama saya Amin

Dalam blog ini saya menulis tentang kewangan, pewarisan harta dan takaful dengan harapan dapat memberi manfaat kepada pembaca dalam menguruskan kewangan masing-masing.

Follow Us

Related Posts

Travel Takaful Etiqa Review : Okay ke tidak?

Kenapa saya jadi agent Takaful General? Sebagai seorang consultant takaful, saya dulu hanya focus kepada medical card, hibah dan investment plan macam PruBSN Aspirasi tetapi ramai client saya tanya : Ada buat insurance kereta tak? Ada buat travel insurance tak? Ada...

Best Ke Bilik VIP kat Hospital RM 850/sehari?

Best Ke Bilik VIP kat Hospital RM 850/sehari?

Lagi mahal dari duduk hotel. Alhamdulillah saya nak kongsi berita baik saya baru dapat anak perempuan baru lahir 23/11/23. Pada mula kita ditempatkan di bilik RM 350/sehari (personal room di maternity ward). Lepas tu ramai orang datang visit dan isteri mula rasa tak...

Strategi Saya Untuk Jana RM 100,000 Pada Tahun 2024

Diorang kata RM 100,000 pertama ni susah. Tapi lepas dah capai ni, senang je nak jadi RM 200,000, RM 300,000 sampai la ke RM 1,000,000 dan seterusnya.   Jadi pada tahun 2024, In sya Allah saya akan kumpul RM 100,000. So...

Week 33 Update : Pengalaman Bersalin di KPJ Damansara

Kita dah minggu ke 33 alhamdulillah lagi sebulan untuk menanti kehadiran puteri pertama kami. Baby M. Baru tahu kalau pregnant boleh masuk parking KPJ dan ada parking warna pink itu khas untuk mak yang mengandung tapi icon dia gambar mak bawak anak-anak tapi guard tu...

9 Benda Saya Berhenti Beli Untuk Jana Lebih Duit Pada Tahun 2024

9 Benda Saya Berhenti Beli Untuk Jana Lebih Duit Pada Tahun 2024

https://youtu.be/L0xP9jRsN9Y?si=7-DzThJexLl3-Z_Y Semua orang ingin mencapai kestabilan kewangan dan meningkatkan simpanan mereka. Untuk mencapai matlamat ini, saya telah membuat beberapa keputusan bijak untuk tahun 2024. Inilah senarai 9 benda yang saya telah berhenti...

Comments

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *