Week 26 Update : Ujian Glucose, Berpuasa, dan Pertussis Vaccine

Setiap perjalanan kehamilan mengandungi detik-detik yang tak terlupakan. Pada minggu ke-26 kehamilan saya, saya telah menjalani satu kunjungan yang penuh cabaran dan kegembiraan. Semasa kunjungan ini, saya telah menghadapi ujian glukosa hamil, berpuasa selama 12 jam, menerima vaksin pertussis, dan tentunya, berbincang dengan doktor yang merawat saya. Tetapi, yang membuatkan kunjungan kali ini begitu istimewa ialah peluang untuk membawa anak lelaki saya bersama-sama.

Ujian Glukosa Kehamilan Tiga Kali

Salah satu aspek penting dalam penjagaan kehamilan adalah pemantauan gula darah ibu mengandung. Semasa kunjungan ini, doktor telah mencadangkan ujian glukosa kehamilan, yang perlu dijalani sebanyak tiga kali. Ujian ini adalah penting untuk mengesan risiko diabetes gestasional dan memastikan kesihatan ibu dan bayi. Tetapi, yang menarik perhatian saya adalah kepekatan air glukosa yang amat manis. Rasanya hampir seperti meminum sirap glukosa yang pekat. Walaupun ianya agak mencabar untuk ditelan, saya sedar bahawa ujian ini amat penting untuk kebaikan kami berdua.

Berpuasa Selama 12 Jam Sebelum Ujian Glucose

Berpuasa selama 12 jam sebelum menjalani ujian glukosa bukanlah pengalaman yang mudah, terutamanya semasa mengandung. Tidak boleh sarapan pagi adalah satu cabaran, dan saya mengalami sakit kepala yang kuat kerana perut kosong. Walaupun agak sukar, saya faham bahawa puasa ini diperlukan supaya hasil ujian glukosa dapat menjadi tepat. Setelah berjaya melepasi 12 jam yang panjang itu, saya lebih menghargai makanan dan minuman apabila ujian tamat.

Vaksin Pertussis

Selain ujian glukosa, kunjungan ini juga melibatkan vaksinasi pertussis. Vaksin ini adalah penting untuk melindungi bayi dari penyakit batuk kokol yang berpotensi membahayakan. Walaupun vaksinasi boleh menyebabkan sedikit ketidakselesaan, ianya penting bagi saya untuk memberikan perlindungan terbaik kepada anak saya.

Selepas itu, saya berjumpa doktor untuk sesi konsultasi. Kami membincangkan perkembangan kehamilan, pertumbuhan bayi, dan pelbagai soalan yang saya ada. Walaupun sekejap, sesi konsultasi ini memberi rasa aman dan keyakinan bahawa saya mendapat penjagaan yang terbaik.

Kegembiraan Membawa Anak Lelaki Bersama

Satu lagi momen yang membawa kebahagiaan ialah peluang membawa anak lelaki saya bersama-sama semasa kunjungan ini. Melihat wajahnya yang penuh kehairanan semasa berada di bilik periksa doktor, memberikan kegembiraan yang sukar diungkapkan dengan kata-kata. Saya percaya melibatkan anak saya dalam proses kehamilan akan mengukuhkan lagi ikatan kami seawal mungkin.

Kesimpulan

Kunjungan kehamilan pada minggu ke-26 ini mengajar saya pelbagai hal. Dari rasa manis air glukosa kepada cabaran berpuasa dan prosedur-prosedur perubatan yang penting, setiap aspek kunjungan ini membentuk pengalaman yang sangat berharga dalam perjalanan ibu mengandung. Yang paling istimewa adalah kehadiran anak lelaki saya, yang membuatkan setiap usaha dan cabaran bermakna. Saya tidak sabar menantikan sisa perjalanan kehamilan ini dan segala momen indah yang bakal datang.

 

Total Cost – 

RM 293 – Vaccine Petussis 
RM 270 – Doctor Consultation 
RM 97 – Glucose and Urine Test 

Total = RM 660

Nama saya Amin

Dalam blog ini saya menulis tentang kewangan, pewarisan harta dan takaful dengan harapan dapat memberi manfaat kepada pembaca dalam menguruskan kewangan masing-masing.

Follow Us

Related Posts

Baby Update! : Akhirnya baby dah sampai !

Alhamdulillah baby selamat dilahirkan pada 23/11/23 (tarikh ni memang isteri nak) dengan berat 2.67kg. Tiada komplikasi dan semuanya berjalan dengan lancar dengan izin Allah. Seminggu sebelum tarikh yang kita tetapkan kita disuruh pergi ke level 2 (maternity ward)...

Week 22 : Monthly Check Up

Week 22 : Monthly Check Up

Untuk check up ini, kami ada sedikit kerisauan kenapa baby masih tak bergerak lagi dan belum tendang lagi. Jadi lagi bertambah risau apabila doctor pun kata patut by now dah tendang. Jadi dia buat detailed scan, maksudnya dia scan dan ukur setiap organ, kaki, tangan,...

Week 20 Update – Dah dapat OnG Report Untuk Apply Takaful Prenatal

Week 20 Update – Dah dapat OnG Report Untuk Apply Takaful Prenatal

Okay alhamdulillah dah dapat report daripada hospital untuk apply prenatal takaful. Kitorang sign up plan prenatal supaya dapat cover apa yang cover : Jaundice HDU/ICU Incubation due to premature Congenital illnesses Lepas lahir tak perlu sibuk nak apply medical card...

17 Weeks Update : Pengalaman Bersalin Di Hospital KPJ Damansara

17 Weeks Update : Pengalaman Bersalin Di Hospital KPJ Damansara

Tak siap lagi report O&G. Dah hantar 3 minggu lepas tapi tak siap lagi report yang kami minta untuk apply plan pre-natal. Sebelum ini, laju je doctor siapkan tapi sekarang bila medical record department dah ambil alih. Process jadi slow. Ada sesetengah hospital...

13 Week Update – NIPT Test Results

13 Week Update – NIPT Test Results

We’ll be having a girl! Terkejut tiba-tiba dapat whatsapp daripada clinic mengatakan “Good morning, your test results shows all low risk for abnormalities. In the report there’s also the gender of the baby, do you want to know the gender?” Lepas tu saya kata, “Yes I...

Comments

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *