“Agent Saya Achieve MDRT” – Perlu Ke Beli Plan Daripada Agent MDRT Sahaja?

MDRT bermaksud Million Dollar Round Table. Ia adalah salah satu kelayakan yang diberikan kepada insurance/takaful agent dan financial planners yang dapat achieve target pada tahun tersebut.

Setiap tahun target ini berubah. Target untuk tahun 2023 adalah FYP 351,900. Kalau dalam bahasa mudah, seseorang takaful agent perlu collect RM 351,900 dalam masa setahun daripada pelanggannya yang membeli produk Takaful.

Nak bahasa lagi mudah, dalam masa 12 bulan perlu ada 12 pelanggan setiap bulan yang membayar RM 200/sebulan untuk plan Takaful.

Setiap tahun, hanya 10% sahaja yang dapat gelaran MDRT ini.

Sebagai seorang pelanggan, perlu ke kita hanya ambik plan Takaful daripada agent MDRT? 

Ikut pengalaman saya, kelayakan MDRT tidak menjamin sama ada seseorang itu akan menjadi agent yang bagus dan menjanjikan claim ada akan lulus lebih cepat.

Tidak sama sekali.

Tentunya, jika agent anda ada kelayakan MDRT, adalah bonus tapi sama sahaja anda sebagai pelanggan.

  • Bayar bulanan sama
  • Panel hospital sama
  • Masa untuk approval claim sama

Jadi sebagai pelanggan, kita perlu buat penilaian sendiri untuk tentukan sama ada agent itu bagus atau tidak.

Lagi satu, KALAU lah kita tersalah pilih agent dan agent itu hanya buat business ini tidak serious atau tidak lama. Pelanggan sentiasa ada pilihan untuk tukar servicing agent. Kena ingat ye, apabila anda tukar servicing agent, agent baru itu tidak dapat commission. Jadi seeloknya anda tambah satu sijil baru dengan servicing agent baru anda itu.

All the best dan doakan saya achieve MDRT tahun ni ye. In sya Allah.

Nama saya Amin

Dalam blog ini saya menulis tentang kewangan, pewarisan harta dan takaful dengan harapan dapat memberi manfaat kepada pembaca dalam menguruskan kewangan masing-masing.

Follow Us

Related Posts

Travel Takaful Etiqa Review : Okay ke tidak?

Kenapa saya jadi agent Takaful General? Sebagai seorang consultant takaful, saya dulu hanya focus kepada medical card, hibah dan investment plan macam PruBSN Aspirasi tetapi ramai client saya tanya : Ada buat insurance kereta tak? Ada buat travel insurance tak? Ada...

Best Ke Bilik VIP kat Hospital RM 850/sehari?

Best Ke Bilik VIP kat Hospital RM 850/sehari?

Lagi mahal dari duduk hotel. Alhamdulillah saya nak kongsi berita baik saya baru dapat anak perempuan baru lahir 23/11/23. Pada mula kita ditempatkan di bilik RM 350/sehari (personal room di maternity ward). Lepas tu ramai orang datang visit dan isteri mula rasa tak...

Strategi Saya Untuk Jana RM 100,000 Pada Tahun 2024

Diorang kata RM 100,000 pertama ni susah. Tapi lepas dah capai ni, senang je nak jadi RM 200,000, RM 300,000 sampai la ke RM 1,000,000 dan seterusnya.   Jadi pada tahun 2024, In sya Allah saya akan kumpul RM 100,000. So...

Week 33 Update : Pengalaman Bersalin di KPJ Damansara

Kita dah minggu ke 33 alhamdulillah lagi sebulan untuk menanti kehadiran puteri pertama kami. Baby M. Baru tahu kalau pregnant boleh masuk parking KPJ dan ada parking warna pink itu khas untuk mak yang mengandung tapi icon dia gambar mak bawak anak-anak tapi guard tu...

9 Benda Saya Berhenti Beli Untuk Jana Lebih Duit Pada Tahun 2024

9 Benda Saya Berhenti Beli Untuk Jana Lebih Duit Pada Tahun 2024

https://youtu.be/L0xP9jRsN9Y?si=7-DzThJexLl3-Z_Y Semua orang ingin mencapai kestabilan kewangan dan meningkatkan simpanan mereka. Untuk mencapai matlamat ini, saya telah membuat beberapa keputusan bijak untuk tahun 2024. Inilah senarai 9 benda yang saya telah berhenti...

Comments

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *