Apa itu hibah Takaful dan Ianya Penting Untuk Siapa?

Banyak kali kita dengar kawan-kawan kita sebut di social media sebut tentang apa itu hibah takaful. Kita pun faham la sikit-sikit tapi tak faham sepenuhnya. Ini lah penjelasan yang mudah untuk faham.

Hibah Takaful adalah pampasan kematian (duit tunai) pelanggan Takaful yang diberikan 100% kepada pewaris tanpa melalui proses pembahagian harta.

Pewaris hibah takaful adalah penerima hak mutlak pemberian tersebut dan tidak boleh disangkal oleh pihak lain. Tak kira sama ada pihak tersebut adalah waris, pemberi hutang ataupun keluarga terdekat.

Apabila sudah ada hitam putih siapa penerima hibah yang dilakukan oleh arwah sewaktu dia masih hidup. Ini boleh mengelakan sebarang pergaduhan ataupun perbalahan sesama waris.

 

 

 

 

 

 

 

 

Penjelasan yang mudah kepada soalan apa itu hibah takaful.

Penting untuk siapa hibah Takaful ini?

  1. Individu yang banyak harta
  2. Individu yang banyak hutang
  3. Individu yang tiada harta
  4. Pasangan yang tiada anak lelaki
  5. Pasangan yang mengambil anak angkat
  6. Pasangan yang tiada anak
  7. Individu yang berpoligami
  8. Suami Isteri yang beli harta secara Bersama
  9. Pasangan yang hanya ada anak perempuan
  10. Pasangan yang mempunyai anak yang ramai
  11. Ingin memberikan harta sama rata kepada semua anak
  12. Individu yang tidak berkahwin
  13. Individu yang berkahwin sekali lagi selepas kematian pasangan
  14. Saudara Baru (mualaf)
  15. Mempunyai tanah geran yang berkongsi dengan ramai nak individu lain

Sekarang kita dah tahu siapa yang penting ada hibah takaful dan kita tahu apa itu hibah takaful.

Sekiranya anda tergolong dalam salah seorang daripada 15 yang pentingnya ada hibah Takaful.

Boleh whatsapp saya untuk tahu kenapa anda perlukan hibah takaful.

 

 

Nama saya Amin

Dalam blog ini saya menulis tentang kewangan, pewarisan harta dan takaful dengan harapan dapat memberi manfaat kepada pembaca dalam menguruskan kewangan masing-masing.

Follow Us

Related Posts

Travel Takaful Etiqa Review : Okay ke tidak?

Kenapa saya jadi agent Takaful General? Sebagai seorang consultant takaful, saya dulu hanya focus kepada medical card, hibah dan investment plan macam PruBSN Aspirasi tetapi ramai client saya tanya : Ada buat insurance kereta tak? Ada buat travel insurance tak? Ada...

Best Ke Bilik VIP kat Hospital RM 850/sehari?

Best Ke Bilik VIP kat Hospital RM 850/sehari?

Lagi mahal dari duduk hotel. Alhamdulillah saya nak kongsi berita baik saya baru dapat anak perempuan baru lahir 23/11/23. Pada mula kita ditempatkan di bilik RM 350/sehari (personal room di maternity ward). Lepas tu ramai orang datang visit dan isteri mula rasa tak...

Strategi Saya Untuk Jana RM 100,000 Pada Tahun 2024

Diorang kata RM 100,000 pertama ni susah. Tapi lepas dah capai ni, senang je nak jadi RM 200,000, RM 300,000 sampai la ke RM 1,000,000 dan seterusnya.   Jadi pada tahun 2024, In sya Allah saya akan kumpul RM 100,000. So...

Week 33 Update : Pengalaman Bersalin di KPJ Damansara

Kita dah minggu ke 33 alhamdulillah lagi sebulan untuk menanti kehadiran puteri pertama kami. Baby M. Baru tahu kalau pregnant boleh masuk parking KPJ dan ada parking warna pink itu khas untuk mak yang mengandung tapi icon dia gambar mak bawak anak-anak tapi guard tu...

9 Benda Saya Berhenti Beli Untuk Jana Lebih Duit Pada Tahun 2024

9 Benda Saya Berhenti Beli Untuk Jana Lebih Duit Pada Tahun 2024

https://youtu.be/L0xP9jRsN9Y?si=7-DzThJexLl3-Z_Y Semua orang ingin mencapai kestabilan kewangan dan meningkatkan simpanan mereka. Untuk mencapai matlamat ini, saya telah membuat beberapa keputusan bijak untuk tahun 2024. Inilah senarai 9 benda yang saya telah berhenti...

Comments

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *