PruBSN Panel Hospital Listing dan Tips Memilih Hospital

 

Anda kena tahu sama ada ada PruBSN Panel Hospital yang berdekatan dengan rumah dan tempat kerja.

Pernah ada client saya yang bawa anaknya ke hospital dan doctor suruh admit. Tahu-tahu, hospital itu bukan panel dan mereka diberitahu mereka perlu ‘pay and claim’. Nasib baik ada duit untuk bayar dulu dan claim kemudian.

Jadi lebih elok kita tahu dulu sama-ada ada panel hospital yang kita boleh pergi sekiranya ada kecemasan.

PruBSN Panel Hospital Listing

Sebelum pilih hospital ada beberapa tips memilih hospital untuk dapatkan rawatan

  1. Pastikan ada doctor pakar berkaitan di hospital itu
    Kadang-kadang hospital pakar yang berkaitan dengan rawatan yang kita perlukan tiada di hospital itu. Sebagai contoh mungkin di hospital itu ada neurologist tapi tiada neurosurgeon. Kedua-dua kepakaran ini merawat organ yang sama tapi neurologist tidak buat pembedahan manakala neurosurgeon boleh buat pembedahan. Jadi jenis rawatan yang diberikan mungkin lain daripada apa yang kita perlukan.
  2. Pilih hospital yang tidak terlalu sesak
    Apabila kita pilih hospital yang tidak terlalu sesak, kita dapat rawatan dengan lebih segera dan keluarga pun lebih selesa dan senang nak melawat kita.
  3. Pastikan doctor kita pilih itu adalah panel PruBSN
    Ada sesetengah doctor yang mungkin bekerja di panel hospital PruBSN tetapi doctor tersebut bukan panel doctor PruBSN. Jadi pastikan doctor tersebut dan juga hospital tersebut panel hospital PruBSN.

Jadi kita dah tahu PruBSN panel hospital mana, sebelum kita pergi dapatkan rawatan saya sangat galakkan anda discuss dengan agent dan keluarga dulu untuk kenalpasti hospital mana yang sesuai untuk kita pergi dapatkan rawatan.

 

Nama saya Amin

Dalam blog ini saya menulis tentang kewangan, pewarisan harta dan takaful dengan harapan dapat memberi manfaat kepada pembaca dalam menguruskan kewangan masing-masing.

Follow Us

Related Posts

Travel Takaful Etiqa Review : Okay ke tidak?

Kenapa saya jadi agent Takaful General? Sebagai seorang consultant takaful, saya dulu hanya focus kepada medical card, hibah dan investment plan macam PruBSN Aspirasi tetapi ramai client saya tanya : Ada buat insurance kereta tak? Ada buat travel insurance tak? Ada...

Best Ke Bilik VIP kat Hospital RM 850/sehari?

Best Ke Bilik VIP kat Hospital RM 850/sehari?

Lagi mahal dari duduk hotel. Alhamdulillah saya nak kongsi berita baik saya baru dapat anak perempuan baru lahir 23/11/23. Pada mula kita ditempatkan di bilik RM 350/sehari (personal room di maternity ward). Lepas tu ramai orang datang visit dan isteri mula rasa tak...

Strategi Saya Untuk Jana RM 100,000 Pada Tahun 2024

Diorang kata RM 100,000 pertama ni susah. Tapi lepas dah capai ni, senang je nak jadi RM 200,000, RM 300,000 sampai la ke RM 1,000,000 dan seterusnya.   Jadi pada tahun 2024, In sya Allah saya akan kumpul RM 100,000. So...

Week 33 Update : Pengalaman Bersalin di KPJ Damansara

Kita dah minggu ke 33 alhamdulillah lagi sebulan untuk menanti kehadiran puteri pertama kami. Baby M. Baru tahu kalau pregnant boleh masuk parking KPJ dan ada parking warna pink itu khas untuk mak yang mengandung tapi icon dia gambar mak bawak anak-anak tapi guard tu...

9 Benda Saya Berhenti Beli Untuk Jana Lebih Duit Pada Tahun 2024

9 Benda Saya Berhenti Beli Untuk Jana Lebih Duit Pada Tahun 2024

https://youtu.be/L0xP9jRsN9Y?si=7-DzThJexLl3-Z_Y Semua orang ingin mencapai kestabilan kewangan dan meningkatkan simpanan mereka. Untuk mencapai matlamat ini, saya telah membuat beberapa keputusan bijak untuk tahun 2024. Inilah senarai 9 benda yang saya telah berhenti...

Comments

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *