Baby Lahir Ada Jaundice, Jangan Lupa Claim RM 1000 Dari Takaful

Sekarang memang common baby yang lahir dengan jaundice (penyakit kuning). Jaundice adalah apabila meningkatnya kadar bilirubin dalam darah.

Kalau ikut petua orang dulu, mereka jemur bayi di matahari tetapi sekiranya silap boleh mendatangkan bahaya seperti dehydration dan sunburn kepada baby yang masih lagi dalam keadaan sensitif.

Sebaliknya, hospital sekarang menggunakan alat phototherapy (lampu warna ungu/purple) yang boleh bantu turunkan kadar bilirubin dalam darah bayi dan proses penyembuhan jaundice baby.

Setiap kali session phototherapy harganya RM 200 dan selalunya akan ada 4-5 session untuk bayi yang jaundice.

Elok la kalau kita dapat claim RM 1000 daripada Takaful untuk dapat bantu mengurangkan beban kewangan ini.

Bagi pelanggan-pelanggan PruBSN yang ambil plan baby se-awal 14 minggu dalam kandungan, sekiranya baby disahkan ada congenital jaundice dan perlu treatment phototherapy oleh doctor bertauliah, PruBSN akan bayar pampasan sebanyak RM 1000.

Document yang perlu disediakan kepada agent adalah :

1. Paeditrician Report (https://prubsnteman.prubsn.com.my/takafulnet/download/Paediatrician_Report.pdf) 

2. Report bloodtest kadar bilirubin (jika ada).

Itu sahaja yang diperlukan untuk claim RM 1000 daripada pihak Takaful. Jangan lupa untuk sesiapa yang hamil boleh explore plan prenatal PruBSN seawal 14 minggu.

Bukan sahaja dapat claim untuk jaundice tapi beri perlindungan sekiranya baby perlu masuk ICU/HDU, ada congenital illness dan juga kalau premature.

Boleh contact saya kalau nak penjelasan lanjut

Muhammad Al Amin 0126225202

Whatsapp saya wa.me/60126225202

Nama saya Amin

Dalam blog ini saya menulis tentang kewangan, pewarisan harta dan takaful dengan harapan dapat memberi manfaat kepada pembaca dalam menguruskan kewangan masing-masing.

Follow Us

Related Posts

Travel Takaful Etiqa Review : Okay ke tidak?

Kenapa saya jadi agent Takaful General? Sebagai seorang consultant takaful, saya dulu hanya focus kepada medical card, hibah dan investment plan macam PruBSN Aspirasi tetapi ramai client saya tanya : Ada buat insurance kereta tak? Ada buat travel insurance tak? Ada...

Best Ke Bilik VIP kat Hospital RM 850/sehari?

Best Ke Bilik VIP kat Hospital RM 850/sehari?

Lagi mahal dari duduk hotel. Alhamdulillah saya nak kongsi berita baik saya baru dapat anak perempuan baru lahir 23/11/23. Pada mula kita ditempatkan di bilik RM 350/sehari (personal room di maternity ward). Lepas tu ramai orang datang visit dan isteri mula rasa tak...

Strategi Saya Untuk Jana RM 100,000 Pada Tahun 2024

Diorang kata RM 100,000 pertama ni susah. Tapi lepas dah capai ni, senang je nak jadi RM 200,000, RM 300,000 sampai la ke RM 1,000,000 dan seterusnya.   Jadi pada tahun 2024, In sya Allah saya akan kumpul RM 100,000. So...

Week 33 Update : Pengalaman Bersalin di KPJ Damansara

Kita dah minggu ke 33 alhamdulillah lagi sebulan untuk menanti kehadiran puteri pertama kami. Baby M. Baru tahu kalau pregnant boleh masuk parking KPJ dan ada parking warna pink itu khas untuk mak yang mengandung tapi icon dia gambar mak bawak anak-anak tapi guard tu...

9 Benda Saya Berhenti Beli Untuk Jana Lebih Duit Pada Tahun 2024

9 Benda Saya Berhenti Beli Untuk Jana Lebih Duit Pada Tahun 2024

https://youtu.be/L0xP9jRsN9Y?si=7-DzThJexLl3-Z_Y Semua orang ingin mencapai kestabilan kewangan dan meningkatkan simpanan mereka. Untuk mencapai matlamat ini, saya telah membuat beberapa keputusan bijak untuk tahun 2024. Inilah senarai 9 benda yang saya telah berhenti...

Comments

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *