Cara buat pendapatan sampingan (extra income) pada tahun 2023

Semalam, saya dapat call dari bank mengatakan rate OPR naik lagi membuatkan loan rumah saya naik sebanyak RM 800+. Bukan itu sahaja, sejak dua tiga hari ini, ramai pula orang yang datang untuk meminjam duit daripada saya. Dari sini saya dapat rasakan yang ramai orang tengah susah dan pada tahun 2023, ramai yang akan susah.

Oleh itu, ada beberapa cara saya telah list down untuk dapatkan duit lebih pada tahun 2023.

Berikut adalah beberapa contoh sampingan yang boleh dilakukan pada tahun 2023:

  1. Freelance writing: Jika anda mempunyai kemahiran dalam menulis, anda boleh menjadi freelance writer dan menyediakan perkhidmatan menulis bagi syarikat atau individu yang memerlukannya. Anda boleh menulis blog post, artikel, laporan, atau kandungan digital lain yang diperlukan oleh klien anda.

    Contoh tempat untuk offer services adalah Fiverr.

  2. Social media management: Jika anda memahami cara mengelola laman sosial dengan berkesan, anda boleh menjadi social media manager dan menyediakan perkhidmatan kepada syarikat atau individu yang memerlukan bantuan mengelola laman sosial mereka.
    Macam mana nak mula? Offer service percuma handle account instagram kepada kedai-kedai dekat dengan rumah dan bina profile client. Bila dah ramai client dan ada bukti berkesan, baru approach syarikat-syarikat besar dan charge mereka untuk servis ini.
  3. Fotografi atau videografi: Jika anda mempunyai kemahiran dalam fotografi atau videografi, anda boleh menjadi freelance photographer atau videographer dan menyediakan perkhidmatan kepada klien yang memerlukannya. Anda boleh mengambil gambar atau mengedit video untuk acara-acara khas seperti perkahwinan atau sambutan hari jadi.
  4. Menjual produk atau perkhidmatan secara online: Anda boleh menjual produk atau perkhidmatan yang anda hasilkan sendiri melalui platform seperti shopee atau lazada. Anda juga boleh menjadi affliation marketing bagi produk orang lain dan menerima komisen untuk setiap jualan yang berlaku melalui pautan yang anda promosikan.
  5. Menjadi tutor: Jika anda mempunyai kemahiran dalam bidang tertentu seperti matematik, sains, atau bahasa, anda boleh menjadi tutor dan menyediakan perkhidmatan pengajaran kepada pelajar yang memerlukan bantuan. Anda boleh mengajar secara online atau di tempat anda sendiri.
  6. Menjadi pembantu rumah tangga atau babysitter: Jika anda mempunyai minat untuk mengambil berat orang lain, anda boleh menjadi pembantu rumah tangga atau babysitter dan menyediakan perkhidmatan kepada individu atau keluarga yang memerlukan bantuan.
  7. Menjadi petani atau penanam: Jika anda mempunyai minat dalam pertanian atau penanaman, anda boleh menjadi petani atau penanam sampingan dan menjual produk pertanian atau tumbuhan yang anda tanam sendiri.
  8. Sign up jadi agent Takaful dengan saya. Boleh dilakukan secara part time ataupun full time. Mengajak orang menyimpan duit melalui Takaful. Whatsapp saya disini wa.me/60126225202 untuk keterangan lanjut.

Ini hanya beberapa contoh sampingan yang boleh dilakukan pada tahun 2023. Harap membantu ekonomi kita.

Nama saya Amin

Dalam blog ini saya menulis tentang kewangan, pewarisan harta dan takaful dengan harapan dapat memberi manfaat kepada pembaca dalam menguruskan kewangan masing-masing.

Follow Us

Related Posts

Travel Takaful Etiqa Review : Okay ke tidak?

Kenapa saya jadi agent Takaful General? Sebagai seorang consultant takaful, saya dulu hanya focus kepada medical card, hibah dan investment plan macam PruBSN Aspirasi tetapi ramai client saya tanya : Ada buat insurance kereta tak? Ada buat travel insurance tak? Ada...

Best Ke Bilik VIP kat Hospital RM 850/sehari?

Best Ke Bilik VIP kat Hospital RM 850/sehari?

Lagi mahal dari duduk hotel. Alhamdulillah saya nak kongsi berita baik saya baru dapat anak perempuan baru lahir 23/11/23. Pada mula kita ditempatkan di bilik RM 350/sehari (personal room di maternity ward). Lepas tu ramai orang datang visit dan isteri mula rasa tak...

Strategi Saya Untuk Jana RM 100,000 Pada Tahun 2024

Diorang kata RM 100,000 pertama ni susah. Tapi lepas dah capai ni, senang je nak jadi RM 200,000, RM 300,000 sampai la ke RM 1,000,000 dan seterusnya.   Jadi pada tahun 2024, In sya Allah saya akan kumpul RM 100,000. So...

Week 33 Update : Pengalaman Bersalin di KPJ Damansara

Kita dah minggu ke 33 alhamdulillah lagi sebulan untuk menanti kehadiran puteri pertama kami. Baby M. Baru tahu kalau pregnant boleh masuk parking KPJ dan ada parking warna pink itu khas untuk mak yang mengandung tapi icon dia gambar mak bawak anak-anak tapi guard tu...

9 Benda Saya Berhenti Beli Untuk Jana Lebih Duit Pada Tahun 2024

9 Benda Saya Berhenti Beli Untuk Jana Lebih Duit Pada Tahun 2024

https://youtu.be/L0xP9jRsN9Y?si=7-DzThJexLl3-Z_Y Semua orang ingin mencapai kestabilan kewangan dan meningkatkan simpanan mereka. Untuk mencapai matlamat ini, saya telah membuat beberapa keputusan bijak untuk tahun 2024. Inilah senarai 9 benda yang saya telah berhenti...

Comments

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *