Monofocal lens vs Multifocal lens (Cataract Surgery)

Katarak adalah ketika kaca di dalam mata anda menjadi malap, biasanya disebabkan oleh penuaan. Ini membawa kepada gejala-gejala seperti penglihatan kabur dan dalam beberapa kes dapat mengurangkan keupayaan penglihatan yang dekat.

Pembedahan katarak adalah prosedur untuk menghapus vitreous pudar (lapisan kaca di dalam mata) dan dalam kebanyakan kes doktor akan menggantikan satu buatan baru.

Source : https://hellodoktor.com/kesihatan-mata/katarak/pembedahan-katarak/?amp=1

Ramai client saya sudah menjalani pembedahan katarak ini dan semuanya memilih lens multifocal berbanding dengan monofocal lens.

Semua perlu tahu bahawa insurans/takaful tidak cover untuk multifocal lens dan hanya cover monofocal lens.

Kalau sesiapa nak membuat pembedahan katarak dan memilih untuk multifocal lens, company Takaful hanya akan bayar amount monofocal lens.

 

Contoh :

Kos surgery RM 12 k + Multifocal lens RM 8,000 = RM 20,000

Kos surgery RM 12 k + monofocal lens RM 6,000 = RM 18,000.

Jadi walaupun client pilih multifocal lens, pihak takaful hanya akan bayar RM 18,000.

Client akan diberitahu tentang ini sebelum dia buat surgery, doctor dan agent tahu tentang hal ini. Jadi tiada unsur penipuan di sini.

Boleh baca penerangan dari company di bawah :

For Cataract surgery which deemed medically necessary, we will cover for monofocal (intraocular) lens.
We would like to emphasise that medical insurance/takaful coverage specifically excludes treatment of refractory error based on the product design. Hence, as standard practice, we will provide coverage for monofocal lens ONLY. If a customer wishes to use any other lens, we will cover up to the costs of the monofocal lens only together with other ancillary charges related and required for the cataract surgery, as per normal process.
Please note that correction of refraction is NOT a treatment for cataract. Therefore, only mono focal lens will be entitled for medical coverage by PruBSN.

 

 

 

 

 

 

Nama saya Amin

Dalam blog ini saya menulis tentang kewangan, pewarisan harta dan takaful dengan harapan dapat memberi manfaat kepada pembaca dalam menguruskan kewangan masing-masing.

Follow Us

Related Posts

Travel Takaful Etiqa Review : Okay ke tidak?

Kenapa saya jadi agent Takaful General? Sebagai seorang consultant takaful, saya dulu hanya focus kepada medical card, hibah dan investment plan macam PruBSN Aspirasi tetapi ramai client saya tanya : Ada buat insurance kereta tak? Ada buat travel insurance tak? Ada...

Best Ke Bilik VIP kat Hospital RM 850/sehari?

Best Ke Bilik VIP kat Hospital RM 850/sehari?

Lagi mahal dari duduk hotel. Alhamdulillah saya nak kongsi berita baik saya baru dapat anak perempuan baru lahir 23/11/23. Pada mula kita ditempatkan di bilik RM 350/sehari (personal room di maternity ward). Lepas tu ramai orang datang visit dan isteri mula rasa tak...

Strategi Saya Untuk Jana RM 100,000 Pada Tahun 2024

Diorang kata RM 100,000 pertama ni susah. Tapi lepas dah capai ni, senang je nak jadi RM 200,000, RM 300,000 sampai la ke RM 1,000,000 dan seterusnya.   Jadi pada tahun 2024, In sya Allah saya akan kumpul RM 100,000. So...

Week 33 Update : Pengalaman Bersalin di KPJ Damansara

Kita dah minggu ke 33 alhamdulillah lagi sebulan untuk menanti kehadiran puteri pertama kami. Baby M. Baru tahu kalau pregnant boleh masuk parking KPJ dan ada parking warna pink itu khas untuk mak yang mengandung tapi icon dia gambar mak bawak anak-anak tapi guard tu...

9 Benda Saya Berhenti Beli Untuk Jana Lebih Duit Pada Tahun 2024

9 Benda Saya Berhenti Beli Untuk Jana Lebih Duit Pada Tahun 2024

https://youtu.be/L0xP9jRsN9Y?si=7-DzThJexLl3-Z_Y Semua orang ingin mencapai kestabilan kewangan dan meningkatkan simpanan mereka. Untuk mencapai matlamat ini, saya telah membuat beberapa keputusan bijak untuk tahun 2024. Inilah senarai 9 benda yang saya telah berhenti...

Comments

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *