Kenaikan Caj RM 1 kepada RM 5 hingga RM 20 Untuk Rawatan Klinik Kesihatan : Adakah Ini Wajar?

Sistem rawatan di Malaysia dikenali antara yang terbaik di dunia. Banyak doktor, jururawat dan petugas kesihatan Malaysia kami menyerlah apabila bekerja di luar negara. Baru-baru ini terdapat beberapa khabar yang mungkin caj RM 1 di klinik kesihatan perlu dinaikkan ke harga lebih tinggi kerana sudah tidak masuk akal.

Bagi saya, memang tak masuk akal. Caj RM 1 itu adalah hanya sebagai satu cara untuk ‘rekod keeping’. Kalau dinaikkan ke RM 5, atau RM 20 ataupun RM 50 saya sangat setuju. Terdapat banyak kebaikan yang kita dapat apabila kita naikkan caj klinik kesihatan.

  1. Lebih pendapatan bagi Kementerian Kesihatan Malaysia yang dapat disalurkan semula kepada sistem kesihatan di Malaysia.
    Dengan adanya pendapatan lebih untuk KKM, kita mungkin dapat sistem kesihatan yang lebih bagus daripada sekarang. Lebih kemudahan dapat diberikan kepada rakyat.
    Sebagai contoh, di klinik kesihatan UAE, dia nampak macam ini. Facility di klinik kerajaan lebih canggih daripada di klinik swasta. https://www.facebook.com/watch/?v=4897064630414413
  2. Dapat menampung kos medical inflation setiap tahun.
    Setiap tahun, harga ubat dan equipment naik dalam kadar 14% setiap tahun. Teknologi perubatan pun setiap tahun makin lama makin canggih tapi juga makin mahal. Mungkin dengan kenaikan charge di clinic, rawatan di hospital pula boleh jadi free sepenuhnya.
  3. Mengurangkan kesesakan di clinic dan hospital
    Dengan ada charge lebih tinggi, pesakit akan berfikir dua kali untuk pergi ke clinic untuk sakit-sakit yang mungkin boleh dirawat dengan sendiri di rumah. Dengan ini, dapat mengurangkan kesesakan di clinic dan hospital.

Akhir sekali, saya setuju untuk naikkan caj RM 1 di klinik kesihatan tetapi kena pastikan duit yang kita dapat daripada kenaikan caj ini disalurkan ke tempat yang betul. Kalau ikut berita, banyak penyelewengan berlaku terhadap duit rakyat dan harap ini tidak berlaku untuk memastikan ada lebih pendapatan untuk KKM, dapat menampung kos medical inflation dan dapat mengurangkan kesesakan di clinic dan hospital.

Nama saya Amin

Dalam blog ini saya menulis tentang kewangan, pewarisan harta dan takaful dengan harapan dapat memberi manfaat kepada pembaca dalam menguruskan kewangan masing-masing.

Follow Us

Related Posts

Travel Takaful Etiqa Review : Okay ke tidak?

Kenapa saya jadi agent Takaful General? Sebagai seorang consultant takaful, saya dulu hanya focus kepada medical card, hibah dan investment plan macam PruBSN Aspirasi tetapi ramai client saya tanya : Ada buat insurance kereta tak? Ada buat travel insurance tak? Ada...

Best Ke Bilik VIP kat Hospital RM 850/sehari?

Best Ke Bilik VIP kat Hospital RM 850/sehari?

Lagi mahal dari duduk hotel. Alhamdulillah saya nak kongsi berita baik saya baru dapat anak perempuan baru lahir 23/11/23. Pada mula kita ditempatkan di bilik RM 350/sehari (personal room di maternity ward). Lepas tu ramai orang datang visit dan isteri mula rasa tak...

Strategi Saya Untuk Jana RM 100,000 Pada Tahun 2024

Diorang kata RM 100,000 pertama ni susah. Tapi lepas dah capai ni, senang je nak jadi RM 200,000, RM 300,000 sampai la ke RM 1,000,000 dan seterusnya.   Jadi pada tahun 2024, In sya Allah saya akan kumpul RM 100,000. So...

Week 33 Update : Pengalaman Bersalin di KPJ Damansara

Kita dah minggu ke 33 alhamdulillah lagi sebulan untuk menanti kehadiran puteri pertama kami. Baby M. Baru tahu kalau pregnant boleh masuk parking KPJ dan ada parking warna pink itu khas untuk mak yang mengandung tapi icon dia gambar mak bawak anak-anak tapi guard tu...

9 Benda Saya Berhenti Beli Untuk Jana Lebih Duit Pada Tahun 2024

9 Benda Saya Berhenti Beli Untuk Jana Lebih Duit Pada Tahun 2024

https://youtu.be/L0xP9jRsN9Y?si=7-DzThJexLl3-Z_Y Semua orang ingin mencapai kestabilan kewangan dan meningkatkan simpanan mereka. Untuk mencapai matlamat ini, saya telah membuat beberapa keputusan bijak untuk tahun 2024. Inilah senarai 9 benda yang saya telah berhenti...

Comments

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *